Sposób przygotowania:
Pyszna pizza z salami
Drożdże mieszamy z wodą, 2 łyżkami mąki i cukrem, odstawiamy na kilka minut aż drożdże zaczną pracować. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształcie dużego koła, pozostawiamy na 10 minut pod przykryciem. Ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami do pizzy i startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym. Układamy plasterki salami, pokrojoną w paski dymkę i paprykę czerwoną, oliwki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-30 minut.
Pizzę podajemy z sosem czosnkowym.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształcie dużego koła, pozostawiamy na 10 minut pod przykryciem. Ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami do pizzy i startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym. Układamy plasterki salami, pokrojoną w paski dymkę i paprykę czerwoną, oliwki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-30 minut.
Pizzę podajemy z sosem czosnkowym.