Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Książka Kucharska: Pizza - łatwa i pyszna

Pizza z salami i papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna domowa pizza z salami, pieczarkami i papryką

Pizza z salami i papryką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pizza z salami i papryką

 

  • Ciasto:
  • 300 ml letniej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • Dodatki:
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pieczarek
  • 100 g salami
  • 200 g sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • Keczup pikantny

 

Sposób przygotowania:

Pizza z salami i papryką
Składniki na ciasto wrzucić do miski, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Rozwałkować i wyłożyć na dużą blachę do pieczenia. Posmarować keczupem (można użyć sosu pomidorowego lub Pesto). Cebulę obrać, pokroić w piórka lub kostkę, przesmażyć na łyżce oleju, dodać umyte i pokrojone pieczarki, przesmażyć razem. Odparować i ostudzić lekko. Wyłożyć na pizzę razem z pokrojoną w kostkę papryką czerwoną. Salami pokroić w plasterki, ułożyć na pizzy. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać pizzę. Pizzę wstawić do zimnego piekarnika, włączyć na 220 stopni i piec 20-22 minuty
Pizza z salami i papryką
Składniki na ciasto wrzucić do miski, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Rozwałkować i wyłożyć na dużą blachę do pieczenia
Pizza z salami i papryką
Cebulę obrać, pokroić w piórka lub kostkę, przesmażyć na łyżce oleju, dodać umyte i pokrojone pieczarki, przesmażyć razem. Odparować i ostudzić lekko. Wyłożyć na pizzę razem z pokrojoną w kostkę papryką czerwoną