jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pizza z salami i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepyszna pizza z salami i dodatkami: pomidorami, serem żółtym, mozzarellą, pikantnym salami i oliwkami.

Pizza z salami i pomidorami

Składniki:

Pizza z salami i pomidorami

Ciasto:

 

Sos:

  • 4 pomidory
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonej bazylli
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kulka białej mozzarelli
  • 20 dag cieniutko pokrojonego salami, pikantnego
  • 1 szklanka drobno startego żółtego sera morskiego
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 cebula

 

Sposób przygotowania:

Pizza z salami i pomidorami
CIASTO:

Wsypać mąkę na deskę. Wlać oliwę, dodać sól, drożdże uprzednio rozpuszczone w małej ilości ciepłej wody. Połączyć wszystko z mąką, dodając troszkę ciepłej wody i wyrabiać ciasto dopóki masa nie stanie się elastyczna. Wyrobione ciasto uformować w kulę i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu. Najlepiej przykryć wilgotną ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrabiać ciasto na stolnicy posypanej mąką. Podzielić ciasto na 6 części i z każdej formować okrągły kształt pizzy. Ugnieść, wyrabiać i rozwałkować. Ciasto powinno być dość cienkie.

SOS:

Drobno pokrojoną cebulę dusić na oliwie, dodać cienko pokrojony czosnek. Dusić na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Pomidory obrać ze skóry, dusić na małym ogniu. Po odparowaniu wody dodać przygotowaną cebulę i przyprawy, sól, pieprz, dusić jeszcze kilka minut, żeby smaki się połączyły. Przestudzony sos rozprowadzić na cieście, ułożyć cienkie plastry mozzarelli, częśc salami, posypać tarty serem. Udekorować resztą salami, pokrojoną cebula i oliwkami.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 15-20 minut.