Sposób przygotowania:
Pizza z salami i pomidorami
CIASTO:
Wsypać mąkę na deskę. Wlać oliwę, dodać sól, drożdże uprzednio rozpuszczone w małej ilości ciepłej wody. Połączyć wszystko z mąką, dodając troszkę ciepłej wody i wyrabiać ciasto dopóki masa nie stanie się elastyczna. Wyrobione ciasto uformować w kulę i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu. Najlepiej przykryć wilgotną ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrabiać ciasto na stolnicy posypanej mąką. Podzielić ciasto na 6 części i z każdej formować okrągły kształt pizzy. Ugnieść, wyrabiać i rozwałkować. Ciasto powinno być dość cienkie.
SOS:
Drobno pokrojoną cebulę dusić na oliwie, dodać cienko pokrojony czosnek. Dusić na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Pomidory obrać ze skóry, dusić na małym ogniu. Po odparowaniu wody dodać przygotowaną cebulę i przyprawy, sól, pieprz, dusić jeszcze kilka minut, żeby smaki się połączyły. Przestudzony sos rozprowadzić na cieście, ułożyć cienkie plastry mozzarelli, częśc salami, posypać tarty serem. Udekorować resztą salami, pokrojoną cebula i oliwkami.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 15-20 minut.
Wsypać mąkę na deskę. Wlać oliwę, dodać sól, drożdże uprzednio rozpuszczone w małej ilości ciepłej wody. Połączyć wszystko z mąką, dodając troszkę ciepłej wody i wyrabiać ciasto dopóki masa nie stanie się elastyczna. Wyrobione ciasto uformować w kulę i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu. Najlepiej przykryć wilgotną ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrabiać ciasto na stolnicy posypanej mąką. Podzielić ciasto na 6 części i z każdej formować okrągły kształt pizzy. Ugnieść, wyrabiać i rozwałkować. Ciasto powinno być dość cienkie.
SOS:
Drobno pokrojoną cebulę dusić na oliwie, dodać cienko pokrojony czosnek. Dusić na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Pomidory obrać ze skóry, dusić na małym ogniu. Po odparowaniu wody dodać przygotowaną cebulę i przyprawy, sól, pieprz, dusić jeszcze kilka minut, żeby smaki się połączyły. Przestudzony sos rozprowadzić na cieście, ułożyć cienkie plastry mozzarelli, częśc salami, posypać tarty serem. Udekorować resztą salami, pokrojoną cebula i oliwkami.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 15-20 minut.