WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pizza z warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pizza z patelni, na drożdżowym cieście bez wyrastania. Pizza ma dużo warzyw, jest kolorowa, mięciutka i soczysta.

Pizza z warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pizza z warzywami

Ciasto:

Dodatki:

  • 2-3 łyżki ketchupu (dałam pikantny)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • ok. 150g polędwicy sopockiej lub szynki
  • ok. 150g ugotowanych brokułów
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • ok. 250g żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pizza z warzywami

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miski. Dodać łyżkę mąki i cukier i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Resztę składników na ciasto umieścić w misce. Dodać zaczyn i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na kształt dużej patelni.

Cebulę i pora drobno pokroić i przesmażyć razem na oleju. Brokuły drobniej pokroić. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na drobno.

Patelnię posmarować oliwą, rozgrzać i włożyć ciasto. Smażyć na małym ogniu do zrumienienia i przewrócić na drugą stronę. Posmarować ketchupem i posypać ziołami prowansalskimi. Rozłożyć cebulę z porem, kawałki szynki, brokuły i starty ser. Patelnię przykryć i smażyć na małym ogniu kilka minut aż ser się rozpuści a spód zarumieni.

Podawać na gorąco.

Pizza z warzywami
Pizza z warzywami po usmażeniu na patelni.
Pizza z warzywami
Pizza posypana startym drobno żółtym serem
Pizza z warzywami
Warzywa i szynka rozłozóne na podsmażonym cieście
Pizza z warzywami
Podsmażone ciasto przewrócone na drugą stronę
Pizza z warzywami
Rozwałkowane ciasto włozóne na patelnię