Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Karkówka pieczona z pieczarkami i fasolą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie które robi się samo. Wystarczy pokroić mięso oraz warzywa i wstawić do piekarnika. Karkówka wychodzi niezwykle soczysta, krucha pieczona w towarzystwie pikantnej fasoli konserwowej, pieczarek i cebuli jest wyśmienita.

Karkówka pieczona z pieczarkami i fasolą

Składniki:

Karkówka pieczona z pieczarkami i fasolą

 

  • 1 kg karkówki
  • 500 g pieczarek
  • 400 g fasoli konserwowej w sosie pomidorowym ( u mnie z chili)
  • 2 cebule
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • tymianek
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona z pieczarkami i fasolą
Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w 2 cm plastry. Obrane pieczarki w ćwiartki, cebulę w pół plasterki.

Do naczynia żaroodpornego włożyć łyżkę masła. Układać warstwami: Plastry karkówki, cebuli oraz kawałki pieczarek. Wyłożyć część fasoli, polać przecierem oraz posypać przyprawami i ziołami.

Czynność powtarzać do wykończenia składników, tak by ostatnią warstwą był przecier pomidorowy.

Piec 1,5 godz w piekarniku nagrzanym do 200st.

Mięso podawać np. z gotowanymi ziemniakami i sałatką.