ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Mielone kotlety drobiowo marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Została marchewka z obiadu i wykorzystałam ją do mielonych kotletów, kotlety są bardzo soczyste, delikatne i smakują na ciepło i na zimno.

Mielone kotlety drobiowo marchewkowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mielone kotlety drobiowo marchewkowe

 

  • mielone mięso z indyka 70 dag,
  • bułka czerstwa 1 sztuka,
  • bułka tarta 3/4 szklanki,
  • cebula smażona 1 sztuka,
  • marchew z obiadu 2 szklanki,
  • kucharek 2 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • jajka 1 sztuka "L",
  • mąka pszenna 1 szklanka,
  • smalec wieprzowy 3/4 kostki

Sposób przygotowania:

Mielone kotlety drobiowo marchewkowe
Cebulę pokrojoną w kostkę usmażyć na smalcu na złocisto, ugotowaną marchewkę co została z obiadu nożem drobniej posiekać, dodać pieprz mielony, paprykę ostrą, kucharka.

Wszystko dodać do mielonego mięsa z indyka, wsypać bułkę tartą, odciśniętą z wody bułkę, jajko, wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę.

Ręką zwilżoną wodą formować kotlety ok 2 cm grubości, obtoczyć je w mące pszennej.

Na gorący smalec kłaść kotlety, lekko je widelcem spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony, następnie pod przykryciem dusić z 5 minut na średnim ogniu.
Mielone drobiowo marchewkowe kotlety
Dobry sposób na wykorzystanie marchewki z dnia poprzedniego.
Mielone drobiowo marchewkowe kotlety
Masa musi być bardzo dobrze wyrobiona ręką.
Mielone drobiowo marchewkowe kotlety
Kotlety smażone na smalcu wieprzowym są lepsze w smaku.
Mielone drobiowo marchewkowe kotlety
Duszone kotlety pod przykryciem są bardziej delikatne, soczyste.
Mielone drobiowo marchewkowe kotlety
Takie kotlety smakują na ciepło i na zimno.