Sposób przygotowania:
Mielone kotlety drobiowo marchewkowe
Cebulę pokrojoną w kostkę usmażyć na smalcu na złocisto, ugotowaną marchewkę co została z obiadu nożem drobniej posiekać, dodać pieprz mielony, paprykę ostrą, kucharka.
Wszystko dodać do mielonego mięsa z indyka, wsypać bułkę tartą, odciśniętą z wody bułkę, jajko, wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę.
Ręką zwilżoną wodą formować kotlety ok 2 cm grubości, obtoczyć je w mące pszennej.
Na gorący smalec kłaść kotlety, lekko je widelcem spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony, następnie pod przykryciem dusić z 5 minut na średnim ogniu.
Wszystko dodać do mielonego mięsa z indyka, wsypać bułkę tartą, odciśniętą z wody bułkę, jajko, wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę.
Ręką zwilżoną wodą formować kotlety ok 2 cm grubości, obtoczyć je w mące pszennej.
Na gorący smalec kłaść kotlety, lekko je widelcem spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony, następnie pod przykryciem dusić z 5 minut na średnim ogniu.