Sposób przygotowania:
Pizzerinki z kaszankąETAP 1
Do mleka dodajemy drożdże, cukier i około 2-3 łyki mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia.
W oddzielnej misce umieszczamy mąkę, sól, olej i jajka. Do przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut.
ETAP 2
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości.
Między czasie przygotowujemy nadzienie.
ETAP 3
NADZIENIE:
Cebule obieramy i kropimy w kostkę. Delikatnie rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Chwilkę razem smażymy i dodajemy kaszankę. Całość podsmażamy i doprawiamy do smaku.
ETAP 4
Pomidora przekrawamy na pół i kroimy w mniejsze części, plasterki.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Wycinamy koła i przekładamy na blaszkę. Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdym kole.
ETAP 5
Każde smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Na kaszance układamy mały plasterek sera żółtego, a na min kawałek pomidora.
Gotowe „drożdżówki” wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy i pieczemy około 25 minut do zrumienienia (180°C).
ciasteczka