SUPERPRZEPIS

Pierogi z kaszanką i leśnymi grzybami

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Pierogi z kaszanką i leśnymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Kaszanka w połączeniu z leśnymi grzybami to pomysł na zdobycie niejednego męskiego serca. Pierogi zaskakują swoim niepowtarzalnym smakiem. Warto przygotować od razu podwójną porcję.

Składniki:

Pierogi z kaszanką i leśnymi grzybami

 

  • CIASTO:
  • 250g mąki,
  • 1 łyżka oleju,
  • letnia woda,
  • NADZIENIE:
  • 300g obranych leśnych grzybów,
  • 200g kaszanki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszanką i leśnymi grzybami
Grzyby płuczemy i osuszamy. Siekamy je drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulę na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy kilka minut aż cała woda odparuję. Wówczas dodajemy kaszankę, rozdrabniamy ją i smażymy kilka minut mieszając, aż składniki się połączą i lekko zarumienią. Pod koniec doprawiamy do smaku, dodajemy majeranek. Farsz studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo dodajemy letnią wodę zarabiając ciasto. Gdy już wyrobimy ciasto przenosimy się na stolnicę. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich zawijamy w folię lub w torebkę śniadaniową, aby nie obeschło. Drugą część rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy szklanką koła i nakładamy porcję farszu. Zlepiamy pierogi i gotujemy je w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia. Pierogi podajemy na ciepło polane rozpuszczonym masłem.Można podać je również z podsmażoną na złoto cebulą. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Pierogi świetnie smakują także odgrzewane. 2) Do przygotowania pierogów można użyć dowolnych leśnych grzybów.
Pierogi z kaszanką i leśnymi grzybami
Grzyby płuczemy i osuszamy. Siekamy je drobno.
Pierogi z kaszanką i leśnymi grzybami
Wówczas dodajemy kaszankę, rozdrabniamy ją i smażymy kilka minut mieszając, aż składniki się połączą
Pierogi z kaszanką i leśnymi grzybami
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo dodajemy letnią wodę zarabiając ciasto.
Pierogi z kaszanką i leśnymi grzybami
Zlepiamy pierogi i gotujemy je w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia.