SUPERPRZEPIS

Pierogi z kaszanką

  • 2
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Pierogi z kaszanką Więcej zdjęć (5)

Kto lubi kaszankę z kapustą kiszoną to wie jak powinny smakować:) Młoda zjadła porcję choć kaszankę omija szerokim łukiem:)

Składniki:

Pierogi z kaszanką

 

  • Ciasto:

 

 

  • 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody

 

  • 1/4 szklanki bardzo ciepłego mleka

 

 

  • Farsz:

 

  • 250 g kaszanki ( najlepiej swojskiej)

 

  • 250g kapusty kiszonej

 

 

  • cebula

 

  • 1 łyżka smalcu lub smalczyku z jabłkiem i cebulką

 

  • 1 łyżka oleju

 

  • 2 łyżki majeranku

 

  • 1/3 łyżeczki kminku mielonego

 

  • 1/3 łyżeczki zielonej czubrycy ( to już ode mnie)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszanką
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażam ją na łyżce oleju na szklisto. Kaszankę obieramy z jelita i kroimy na kawałki. Ziemniaka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce tak samo jak na placki. Kapustę kiszoną podlewamy wodą ( około 1/2szklanki) i gotujemy 5-7 minut- odcedzamy

Kaszankę i łyżkę smalcu dodajemy do cebuli i podgrzewamy, ale tylko troszkę- chodzi tylko o to żeby zaczęła się rozpadać i dobrze łączyć z pozostałymi składnikami- przekładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy startego ziemniaka- aż straci surowy wygląd i będzie lekko szklisty.

Ugotowaną kapustę i ziemniaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do kaszanki. Dodajemy przyprawy (przyprawiam pieprzem dość mocno) i wyrabiamy dokładnie farsz.

Mąkę na ciasto zaparzamy wodą i mlekiem ( można użyć tylko wody) i wyrabiamy tak długo, aż ciasto gładkie i odchodziło od ręki.

Dzielimy ciasto na mniejsze porcje, wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką, wykrawamy szklanką kółeczka. Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy pierogi. Pierogi wkładamy do wrzącej wody i gotujemy od wypłynięcia 8-10 minut. Polewamy pierogi i wcinamy:)
Pierogi z kaszanką
Etap 1odsmażamy startego ziemniaka- aż straci surowy wygląd i będzie lekko szklisty.
Pierogi z kaszanką
Etap 2Ugotowaną kapustę i ziemniaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do kaszanki.
Pierogi z kaszanką
Etap 3 Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy pierogi.
Pierogi z kaszanką
Etap 4 Pierogi wkładamy do wrzącej wody i gotujemy od wypłynięcia 8-10 minut. Polewamy roztopionym masłąem lub smalczykiem z dodatkiem cebuli i jabłka