Sposób przygotowania:
Jaskiniowe pizzerinki- pajęczynki
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, dodać wodę i olej, wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć masę na wysypaną mąką stolnicę, formować ciasto, by nie kleiło się do rąk- podsypywać mąką. Wyrobioną kulkę przełożyć na wysypaną mąką deskę, posmarować oliwą, odstawić na pół godz. w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Kulkę podzielić na 4 części, każdą rozbić dłonią, ewentualnie rozwałkować szklanką. Wysmarować pomidorowym sosem ( wymieszany przecier, keczup, zioła, sól, pieprz, rozdrobniony ząbek czosnku). Z sera wycinać cieniutkie paski, układać na pizzerinkach na kształt pajęczyny. Na każdą dać pająka wykonanego z oliwek lub ogórka konserwowego (może być po upieczeniu). Piec 5 min od dołu, 10 min. góra/ dół, do zarumienienia ciasta i rozpuszczenia sera. Na obiad- na kolacje- na urodzinki. Dla niejadków dużych i małych:)
luna
luna19
ciamciaramcia