Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Placek agrestowy z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Prosty i pyszny Placek agrestowy z kruszonką.

Placek agrestowy z kruszonką

Składniki:

Placek agrestowy z kruszonką

 

  • 9dag.płatków kukurydzianych,
  • 9dag.cukru,
  • 2dag.masła,
  • 15dag.agrestu,
  • 15dag.twarożku wiejskiego,
  • 5dag.gęstej śmietany,
  • 1\2op.budyniu waniliowego,
  • 1żółtko,
  • 1łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • 2łyżki soku z cytryny,
  • 2 białka,
  • szczypta cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Placek agrestowy z kruszonką
Płatki kukurydziane wsypać do woreczka foliowego i pokruszyc wałkiem do ciasta.Wymieszać z 4dag.cukru,miękkim masłem i 1-2łyżkami wody.2łyżki masy odłożyć,resztę włożyć na dno natłuszczonej małej(śr.18cm.)tortownicy,uformować brzeg,docisnąć do obręczy i chłodzić ok.30min.Agrest ocześcić,umyć i osuszyć.Twarożek wymieszać ze śmietaną,5dag.cukru,proszkiem budyniowym,żółtkiem,skórką i sokiem z cytryny oraz szczyptą cynamonu,dodać agrest.Białka ubić na sztywną pianę,dodać do masy,delikatnie wymieszać.Masę wułożyć na przygotowany spód,rozsmarować,posypać odłożoną kruszonką kukurudzianą.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180"C i piec ok.40min.Wyjąć z formy,wystudzić.

Tagi:

placek