Mistrz Jan

Mistrz Jan

Kucharz
[Przepisów: 27]

Placek cesarski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prawdziwie królewskie ciasto na specjalne okazje

Placek cesarski

Składniki:

Placek cesarski

 

  • 50 dag mąki pszennej
  • 50 dag cukru pudru
  • 2 kostki masła
  • 8 jajek
  • 20 dag rodzynek
  • 1 filiżanka alkoholu(brandy,koniak,winiak)
  • tłuszcz do posmarowania blaszki
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placek cesarski
Rodzynki zalewamy alkoholem. Cukier puder ucieramy bardzo dokładnie z masłem na puszystą masę. w czasie ucierania dodajemy pojedynczo jajka. Na dobrze wyrobioną masę przesypujemy przesianą przez gęste sito mąkę. Następnie jeszcze raz dokładnie ucieramy przez kilka minut. Ciasto wykładamy na wysmarowaną blaszkę, wierzch posypujemy odsączonymi z alkoholu rodzynkami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 45 minut. Ciasto jest gotowe gdy boki odchodzą od blaszki. Posypujemy ciasto cukrem pudrem. Uwaga, w przepisie nie ma błędu i nie dodajemy do ciasta żadnych innych składników np.proszku do pieczenia.