Sposób przygotowania:
Placek z jabłkiem i żurawiną
W jednej misce mieszamy suche produkty – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier. W drugiej misce mieszamy mleko, jajka i olej. Suche produkty partiami dodajemy do mokrych, mieszamy trzepaczką.
Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo i kroimy w plasterki. Do masy dodajemy pokrojone jabłko oraz suszoną żurawinę. Mieszamy łyżką, przelewamy do foremki o wymiarach 12x23 cm.
Ciasto pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut.
Po wystudzeniu lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, kilku kropel olejku cytrynowego i odrobiny wody.
Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo i kroimy w plasterki. Do masy dodajemy pokrojone jabłko oraz suszoną żurawinę. Mieszamy łyżką, przelewamy do foremki o wymiarach 12x23 cm.
Ciasto pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut.
Po wystudzeniu lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, kilku kropel olejku cytrynowego i odrobiny wody.