kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1268]

Placuszki orkiszowo - ryżowe z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne placuszki. Przygotowane na kefirze z dodatkiem miodu i rodzynek. Polecam na słodki obiad lub kolację.

Placuszki orkiszowo - ryżowe z miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki orkiszowo - ryżowe z miodem

 

  • 1 szkl kefiru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 2 garście rodzynek
  • 10 łyżek mąki orkiszowej
  • 3 łyżki z czubkiem mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Placuszki orkiszowo - ryżowe z miodem
Do miski wlewamy kefir, miód i dodajemy wybite jajko, rodzynki i mieszamy.

Wsypujemy mąkę orkiszową i ryżową oraz proszek do pieczenia i ponownie dokładnie mieszamy.

Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor na małym ogniu.

Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z oleju. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.
Placuszki orkiszowo - ryżowe z miodem
Do miski wlewamy kefir i dodajemy jajko, miód, rodzynki.
Placuszki orkiszowo - ryżowe z miodem
Wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Placuszki orkiszowo - ryżowe z miodem
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Placuszki orkiszowo - ryżowe z miodem
Placuszki odsączamy z oleju na papierowym ręczniku.