BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Sernik na kruchym spodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiejszy to sernik na kruchym spodzie przygotowanym z polewą czekoladową oraz płatkami migdałów. Upiekłam go na święta Bożego Narodzenia.

Sernik na kruchym spodzie Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Sernik na kruchym spodzie

 

  • Ciasto;
  • mąka pszenna tortowa 200 g
  • mąka krupczatka 100 g,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • cukier puder 60 g,
  • masło 200 g,
  • żółtka 2,

 

  • Masa serowa;
  • twaróg trzykrotni mielony 1 kg,
  • jajka 4 szt,
  • cukier puder 250 g,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • budyń waniliowy 1 op,

 

Sposób przygotowania:

Sernik na kruchym spodzie
Ciasto;

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części większą i mniejszą. Większą wkładamy na 30 minut do lodówki, a mniejszą do zamrażarki.

Masa serowa;

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Dodajemy mielony twaróg, budyń waniliowy I miksujemy do połączenia składników. Na koniec masę serową delikatnie łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek.

Większą częścią ciasta wylepiamy dno blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Na ciasto rozsmarowujemy masę serową, na masę serową ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki.

Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około godziny w 180 stopniach.

Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ciasto udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i oprószyć płatkami migdałów.
Sernik na spodzie z mąki tortowej i krupczatki
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto
Sernik na spodzie z mąki tortowej i krupczatki
Ciasto dzielimy na 2 części mniejszą i większą część
Sernik na spodzie z mąki tortowej i krupczatki
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym
Sernik na spodzie z mąki tortowej i krupczatki
Dodajemy zmielony twaróg , śmietankę ,mąkę ziemniaczaną
Sernik na spodzie z mąki tortowej i krupczatki
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączmy z masą serową
Sernik na spodzie z mąki tortowej i krupczatki
Większą część ciasta rozkładamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą nakłuwamy widelcem i rozsmarowujemy masę serową
Sernik na spodzie z mąki tortowej i krupczatki
Na masę serową ścieramy na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta
Sernik na spodzie z mąki tortowej i krupczatki
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około godziny w 180 stopniach
Sernik na spodzie z mąki tortowej i krupczatki
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i oprószyć płatkami migdałów
Sernik na spodzie z mąki tortowej i krupczatki
Gotowe ciasto w przekroju
Sernik na spodzie z mąki tortowej i krupczatki
Ciasto podajemy z dobrą filiżanką kawy lub dobrą herbatką