Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto drożdżowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto drożdżowe z jabłkami to miła odmiana ciasta drożdżowego zawijanego - takie z pewnością niewiele osób jadło.

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Składniki:

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Ciasto

Jabłka

  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z jabłkami
Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy. Wkruszamy drożdże. Do miski dajemy przesianą mąkę i resztę składników, wszystko dokładnie wyrabiamy.

Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. W tym czasie obrane jabłka ścieramy i smażymy na patelni ok. 7 minut.

Następnie wsypujemy galaretkę i jeszcze troszkę smażymy. Odstawiamy i chłodzimy. Wyrośnięte ciasto rozkładamy, dajemy masę jabłkową i zwijamy.

Przekładamy na wysmarowaną blaszkę i dajemy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 minut.