WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Placek drożdżowy z szynką i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placek drożdżowy z ciasta jak na pizzę faszerowany szynką i żółtym serem, smażony na patelni. Pyszny na ciepło z ketchupem.

Placek drożdżowy z szynką i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek drożdżowy z szynką i serem

 

  • 25g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Ok. 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki oleju
  • Kilka plasterków szynki
  • Kilka plastrów żółtego sera

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy z szynką i serem

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier i łyżkę mąki. Wlać ciepłe mleko i wymieszać. Resztę mąki i sól wsypać do miski. Wlać olej i rozmieszany zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na cienki okrągły placek. Na jednym placku rozłożyć plastry sera, na to plasterki szynki. Na szynce można ułożyć drugą warstwę sera jeśli ktoś lubi dużo sera. Przykryć drugim plackiem. Zlepić brzegi.

Patelnię posmarować olejem i rozgrzać. Włożyć placek. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu aż się dość mocno zrumieni. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć czynności. Gotowy placek zdjąć z patelni i pokroić na mniejsze kawałki.

Podawać na ciepło lub zimno np. z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Placek drożdżowy z szynką i serem
Placek drożdżowy z szynką i serem po usmażeniu na patelni
Placek drożdżowy z szynką i serem
Przygotowany placek drożdżowy włożony na patelnię
Placek drożdżowy z szynką i serem
Plasterki szynki i sera żółtego ułożone na cieście
Placek drożdżowy z szynką i serem
Ciasto drożdżowe na placek po wyrośnięciu w misce