Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy z szynką i seremETAP 1:
Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier i łyżkę mąki. Wlać ciepłe mleko i wymieszać. Resztę mąki i sól wsypać do miski. Wlać olej i rozmieszany zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na cienki okrągły placek. Na jednym placku rozłożyć plastry sera, na to plasterki szynki. Na szynce można ułożyć drugą warstwę sera jeśli ktoś lubi dużo sera. Przykryć drugim plackiem. Zlepić brzegi.
Patelnię posmarować olejem i rozgrzać. Włożyć placek. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu aż się dość mocno zrumieni. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć czynności. Gotowy placek zdjąć z patelni i pokroić na mniejsze kawałki.
Podawać na ciepło lub zimno np. z ketchupem lub sosem czosnkowym.