Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Cukinia i pieczarki zapiekane na drożdżowym cieści

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna zapiekanka - coś w stylu pizzy albo wytrawnej tarty. Cieniutkie drożdżowe ciasto i dużo dodatków. Wybornie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco.

Cukinia i pieczarki zapiekane na drożdżowym cieści

Składniki:

Cukinia i pieczarki zapiekane na drożdżowym cieści

ciasto

  • mąka pszenna - 2 szklanki,
  • otręby pszenne - 1 szklanka,
  • woda letnia - ok.1,5 szklanki,
  • olej - 3 łyżki,
  • sól do smaku, cukier - 1 łyżeczka,
  • kwaśna śmietana - 1 łyżka
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do formy.

farsz

Sposób przygotowania:

Cukinia i pieczarki zapiekane na drożdżowym cieści
Przygotować ciasto podobne do ciasta na pizzę. Drożdże rozrobić w wodzie, dodać olej, mąkę, sól, cukier oraz otręby pszenne i wyrobić dość zwarte ciasto. Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce aby podrosło.

Cukinie pokroić w plastry i podsmażyć na drobinie oleju. Obrać pieczarki, pokroić i również podsmażyć ale osobno. Wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą naczynie żaroodporne. Rozwałkować cienko ciasto i ułożyć w naczyniu.

Na cieście rozłożyć pieczarki oraz cukinię. Doprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jajka rozbełtać ze śmietaną. Do powstałej mikstury wrzucić starty żółty ser. Zalać warzywa masą jajeczna i wstawić całość do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temperaturze ca 180 stopni.

Podawać na gorąco lub po przestudzeniu.

Smacznego.

ciasto

Cukinia i pieczarki zapiekane na drożdżowym cieści
Wyrobić ciasto drożdżowe z mąki, otrąb, wody, oleju i śmietany

Przygotować ciasto podobne do ciasta na pizzę. Drożdże rozrobić w wodzie, dodać olej, śmietanę, mąkę, sól, cukier oraz otręby pszenne i wyrobić dość zwarte ciasto. Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce aby podrosło.

cukinia

Cukinia i pieczarki zapiekane na drożdżowym cieści
Cukinię umyć, pokroić w plastry i podsmażyć

Cukinie pokroić w plastry i podsmażyć na drobinie oleju. Obrać pieczarki, pokroić i również podsmażyć ale osobno.

pieczarki

Cukinia i pieczarki zapiekane na drożdżowym cieści
Na cieście rozłożyć podsmażone pieczarki

Wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą naczynie żaroodporne. Rozwałkować cienko ciasto i ułożyć w naczyniu. Na cieście rozłożyć pieczarki oraz cukinię. Doprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi.

sos

Cukinia i pieczarki zapiekane na drożdżowym cieści
Jajaka rozbełtać ze śmietaną i dodać żółty ser

Jajka rozbełtać ze śmietaną. Do powstałej mikstury wrzucić starty żółty ser. Zalać warzywa masą jajeczna i wstawić całość do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temperaturze ca 180 stopni. Podawać na gorąco lub po przestudzeniu. Smacznego.