Sposób przygotowania:
Cukinia i pieczarki zapiekane na drożdżowym cieściCukinie pokroić w plastry i podsmażyć na drobinie oleju. Obrać pieczarki, pokroić i również podsmażyć ale osobno. Wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą naczynie żaroodporne. Rozwałkować cienko ciasto i ułożyć w naczyniu.
Na cieście rozłożyć pieczarki oraz cukinię. Doprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jajka rozbełtać ze śmietaną. Do powstałej mikstury wrzucić starty żółty ser. Zalać warzywa masą jajeczna i wstawić całość do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temperaturze ca 180 stopni.
Podawać na gorąco lub po przestudzeniu.
Smacznego.
ciasto
Przygotować ciasto podobne do ciasta na pizzę. Drożdże rozrobić w wodzie, dodać olej, śmietanę, mąkę, sól, cukier oraz otręby pszenne i wyrobić dość zwarte ciasto. Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce aby podrosło.
cukinia
Cukinie pokroić w plastry i podsmażyć na drobinie oleju. Obrać pieczarki, pokroić i również podsmażyć ale osobno.
pieczarki
Wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą naczynie żaroodporne. Rozwałkować cienko ciasto i ułożyć w naczyniu. Na cieście rozłożyć pieczarki oraz cukinię. Doprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi.
sos
Jajka rozbełtać ze śmietaną. Do powstałej mikstury wrzucić starty żółty ser. Zalać warzywa masą jajeczna i wstawić całość do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temperaturze ca 180 stopni. Podawać na gorąco lub po przestudzeniu. Smacznego.
Ania Hosz