Sposób przygotowania:
Mini calzone z pieczarkami i szynką
Do miski kruszymy drożdże i posypujemy je cukrem. Zalewamy ciepłą wodą i lekko mieszamy łyżką, żeby drożdże rozpuściły się. Wierzch oprószamy mąką i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie do miski z drożdżami wsypujemy mąkę, dolewamy olej i dodajemy sól oraz czubricę. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i wyrabiamy przez 15 minut, aż będzie elastyczne. Ponownie wkładamy je do miski i wierzch posypujemy mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i i za pomocą małej miseczki wykrawamy w nim koła.Na połowie każdego koła rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy, na niego wykładamy starty na tarce żółty ser. Następnie układamy umyte i pokrojone w plastry pieczarki, na nich układamy kawałki papryki.
Koło ciasta składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi.Mini calzone układamy na blaszce i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Podajemy jako przekąskę na ciepło, najlepiej w towarzystwie sosu czosnkowego.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i i za pomocą małej miseczki wykrawamy w nim koła.Na połowie każdego koła rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy, na niego wykładamy starty na tarce żółty ser. Następnie układamy umyte i pokrojone w plastry pieczarki, na nich układamy kawałki papryki.
Koło ciasta składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi.Mini calzone układamy na blaszce i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Podajemy jako przekąskę na ciepło, najlepiej w towarzystwie sosu czosnkowego.