aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Mini calzone z pieczarkami i szynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Malutkie pierogi z ciasta drożdżowego z soczystym farszem z pieczarek i papryki. Całość dopełniona fajnie ciągnącym się żółtym serem. Najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym.

Mini calzone z pieczarkami i szynką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Mini calzone z pieczarkami i szynką

 

  • 2 szklanki mąki
  • 150 ml wody
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka czubricy
  • 300 g pieczarek
  • 200 g sera żółtego
  • 200 g szynki
  • koncentrat pomidorowy

Sposób przygotowania:

Mini calzone z pieczarkami i szynką
Do miski kruszymy drożdże i posypujemy je cukrem. Zalewamy ciepłą wodą i lekko mieszamy łyżką, żeby drożdże rozpuściły się. Wierzch oprószamy mąką i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie do miski z drożdżami wsypujemy mąkę, dolewamy olej i dodajemy sól oraz czubricę. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i wyrabiamy przez 15 minut, aż będzie elastyczne. Ponownie wkładamy je do miski i wierzch posypujemy mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i i za pomocą małej miseczki wykrawamy w nim koła.Na połowie każdego koła rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy, na niego wykładamy starty na tarce żółty ser. Następnie układamy umyte i pokrojone w plastry pieczarki, na nich układamy kawałki papryki.

Koło ciasta składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi.Mini calzone układamy na blaszce i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Podajemy jako przekąskę na ciepło, najlepiej w towarzystwie sosu czosnkowego.
Mini calzone z pieczarkami i szynką
Do zaczynu z drożdży wsypujemy mąkę, dodajemy sól, czubricę i olej.
Mini calzone z pieczarkami i szynką
Dokładnie wyrabiamy ciasto przez 15 minut, następnie wkładamy do miski, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką.
Mini calzone z pieczarkami i szynką
Po 1,5 godzinie ciasto cienko rozwałkowujemy i miską wykrawamy koła.
Mini calzone z pieczarkami i szynką
Na połowie koła rozsmarowujemy koncentrat, układamy starty ser i plastry pieczarek.
Mini calzone z pieczarkami i szynką
Następnie układamy kawałeczki szynki.
Mini calzone z pieczarkami i szynką
Koło ciasta składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Pieczemy przez 20 minut.