Sposób przygotowania:
Wytrawny torcik walentynkowy Eliprzygotowanie składników
Przygotować ciasto francuskie, plastry sera, frankfuterki i kapustę czerwoną.
przygotowanie zawijańców
Rozwinąć pierwszy płat ciasta i przekroić wzdłuż na 3 części. Z frankfuterek odciąć końcówki pod skosem tak żeby można z dwóch zrobić serduszko. Na dłuższym brzegu ciasta ułożyć frankfuterki i ciasno zwinąć. Każdy rulon zwinąć w ślimaka.
przygotowanie zawijańców cd
Rozwinąć drugi płat ciasta i przekroić wzdłuż na 3 części. Na dłuższym brzegu ciasta rozłożyć czerwoną kapustę i ciasno zwinąć. Każdy rulon zwinąć w ślimaka.
przygotowanie zawijańców cd
Plastry sera zwinąć od krótszego brzegu i pokroić na 4 kawałki. Rozwinąć trzeci płat ciasta i przekroić wzdłuż na 3 części. Na dłuższym brzegu ciasta rozłożyć kawałki sera i ciasno zwinąć. Każdy rulon zwinąć w ślimaka.
pieczenie zawijańców
Nadziewane ślimaki z ciasta francuskiego położyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
pieczenie zawijańców cd
Blachę ze ślimakami włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C góra dół i piec około 15 - 20 minut.
przygotowanie purre
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować na parze i pognieść. Do ziemniaków dodać ciepłe mleko, masło i przyprawy do smaku : sól, pieprz, gałkę muszkatołową i czosnek granulowany. Całość dokładnie wymieszać.
przygotowanie torcików
Ślimak z kiełbasą posmarować purre ziemniaczanym. na ziemniaki położyć ślimaka z kapustą i posmarować purre. Na wierzch położyć ślimaka a serem. Cały torcik posmarować purre. Część pure włożyć do szprycy cukierniczej i wierzch torcika udekorować różyczkami. Na czterech różyczkach ułożyć serduszka z końcówek frankfuterek. Pozostałe torciki przygotować tak samo. Smacznego!