eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Wytrawny torcik walentynkowy Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam torcik z trzech zawijańców z ciasta francuskiego. Zamiast kremu użyłam pure ziemniaczanego.

Wytrawny torcik walentynkowy Eli

Składniki:

Wytrawny torcik walentynkowy Eli

ciasto

  • 3 opakowania ciasta francuskiego

farsz

  • 16 frankfuterków
  • 13 plastrów sera żółtego
  • 6 czubatych łyżek kapusty czerwonej - może być ze słoika

purre

dodatek

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wytrawny torcik walentynkowy Eli

przygotowanie składników

Wytrawny torcik walentynkowy Eli
Przygotować wszystkie składniki zawijańców.

Przygotować ciasto francuskie, plastry sera, frankfuterki i kapustę czerwoną.

przygotowanie zawijańców

Wytrawny torcik walentynkowy Eli
Frankfuterki położyć na cieście i zwinąć.

Rozwinąć pierwszy płat ciasta i przekroić wzdłuż na 3 części. Z frankfuterek odciąć końcówki pod skosem tak żeby można z dwóch zrobić serduszko. Na dłuższym brzegu ciasta ułożyć frankfuterki i ciasno zwinąć. Każdy rulon zwinąć w ślimaka.

przygotowanie zawijańców cd

Wytrawny torcik walentynkowy Eli
Kapustę rozłożyć wzdłuż dłuższych brzegów i zwinąć w rulony.

Rozwinąć drugi płat ciasta i przekroić wzdłuż na 3 części. Na dłuższym brzegu ciasta rozłożyć czerwoną kapustę i ciasno zwinąć. Każdy rulon zwinąć w ślimaka.

przygotowanie zawijańców cd

Wytrawny torcik walentynkowy Eli
Kawałki sera rozłożyć wzdłuż dłuższych brzegów ciasta i zwinąć rulony.

Plastry sera zwinąć od krótszego brzegu i pokroić na 4 kawałki. Rozwinąć trzeci płat ciasta i przekroić wzdłuż na 3 części. Na dłuższym brzegu ciasta rozłożyć kawałki sera i ciasno zwinąć. Każdy rulon zwinąć w ślimaka.

pieczenie zawijańców

Wytrawny torcik walentynkowy Eli

Nadziewane ślimaki z ciasta francuskiego położyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

pieczenie zawijańców cd

Wytrawny torcik walentynkowy Eli

Blachę ze ślimakami włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C góra dół i piec około 15 - 20 minut.

przygotowanie purre

Wytrawny torcik walentynkowy Eli

Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować na parze i pognieść. Do ziemniaków dodać ciepłe mleko, masło i przyprawy do smaku : sól, pieprz, gałkę muszkatołową i czosnek granulowany. Całość dokładnie wymieszać.

przygotowanie torcików

Wytrawny torcik walentynkowy Eli

Ślimak z kiełbasą posmarować purre ziemniaczanym. na ziemniaki położyć ślimaka z kapustą i posmarować purre. Na wierzch położyć ślimaka a serem. Cały torcik posmarować purre. Część pure włożyć do szprycy cukierniczej i wierzch torcika udekorować różyczkami. Na czterech różyczkach ułożyć serduszka z końcówek frankfuterek. Pozostałe torciki przygotować tak samo. Smacznego!