reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Wytrawne talarki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Dzisiaj proponuję talarki wytrawne z ciasta krucho drożdżowego z masą mięsną. Nie ważne jakie mięso wykorzystacie- byleby było gotowane, albo mogą też być pieczarki.

Wytrawne talarki

Składniki:

Wytrawne talarki

 

  • Ciasto

 

 

 

  • 1/2 szklanki maślanki

 

 

  • 1 płaska łyżeczka soli

 

  • 1 płaska łyżka cukru

 

  • farsz:

 

  • 200g mięsa gotowanego ( u mnie to było żebro wędzone)

 

 

  • 1 kopiata łyżka musztardy

 

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

 

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

 

  • mały kawałek sera żółtego ( około 50g)

Sposób przygotowania:

Wytrawne talarki

ciasto

wytrawne talarki
na stolnicy siekamy mąkę z masłem, a gdy będzie przypominać kruszonkę do dołeczka wlewamy drożdże i zarabiamy nożem

Drożdże rozcieramy z cukrem i płynne mieszamy z maślanką- dobrze mieszamy.

Mąkę siekamy z masłem i gdy już będzie przypominało kruszonkę wlewamy maślankę z drożdżami, dodajemy jeszcze sól i dokładnie wyrabiamy.

Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny- w tym czasie powinno "ruszyć" a my możemy przygotować farsz.

farsz

wytrawne talarki
mięso mielimy i dodajemy wszystkie składniki farszu

Mięso mielimy, dodajemy do niego jajko, musztardę, pietruszkę i przyprawiamy dość mocno, po pieczeniu trochę straci na swojej ostrości.

Pieczarki kroimy na plasterki i obsmażamy na patelni tak długo aż odparuje z nich woda.

Ser ścieramy na małych oczkach tarki.

przygotowanie talarków i pieczenie

wytrawne talarki
na mięso kładziemy plasterek pieczarki i posypujemy serem

Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na lekko podsypanej stolnicy na około 5 mm.

Mąki podsypujemy tylko odrobinę, bo ciasto będzie coraz twardsze, a tego chcemy uniknąć.

Z ciasta szklanką wykrawamy talarki.

W każdym łyżeczką robimy wgłębienie- uważamy żeby nie zrobić dziury!

w dołek dajemy kopiatą łyżeczkę farszu.

Talarki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając centymetrowe luzy.

Na każdy talarek nakładamy po 1-2 plasterku pieczarki posypujemy startym serem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

U mnie ostatnio to było 40 minut, ale tylko dlatego że w piekarniku wygrzewał sie chlebuś :)ale wystarczy około 30 minut.
Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.