Sposób przygotowania:
Wytrawne talarkiciasto
Drożdże rozcieramy z cukrem i płynne mieszamy z maślanką- dobrze mieszamy.
Mąkę siekamy z masłem i gdy już będzie przypominało kruszonkę wlewamy maślankę z drożdżami, dodajemy jeszcze sól i dokładnie wyrabiamy.
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny- w tym czasie powinno "ruszyć" a my możemy przygotować farsz.
farsz
Mięso mielimy, dodajemy do niego jajko, musztardę, pietruszkę i przyprawiamy dość mocno, po pieczeniu trochę straci na swojej ostrości.
Pieczarki kroimy na plasterki i obsmażamy na patelni tak długo aż odparuje z nich woda.
Ser ścieramy na małych oczkach tarki.
przygotowanie talarków i pieczenie
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na lekko podsypanej stolnicy na około 5 mm.
Mąki podsypujemy tylko odrobinę, bo ciasto będzie coraz twardsze, a tego chcemy uniknąć.
Z ciasta szklanką wykrawamy talarki.
W każdym łyżeczką robimy wgłębienie- uważamy żeby nie zrobić dziury!
w dołek dajemy kopiatą łyżeczkę farszu.
Talarki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając centymetrowe luzy.
Na każdy talarek nakładamy po 1-2 plasterku pieczarki posypujemy startym serem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
U mnie ostatnio to było 40 minut, ale tylko dlatego że w piekarniku wygrzewał sie chlebuś :)ale wystarczy około 30 minut.
Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Magdalena88
anemon
niezły kąsek
reanja
na imprezkę jak najbardziej ale nie tylko:)
reanja
dziekuję:) a że jest smaczna moja rodzinka potwierdza- była walka o ostatnie sztuki :)
reanja
ja dodaje to co akurat mam i też dobrze smakuje:)