Sposób przygotowania:
Flaczki ze skórek wieprzowychskóry wieprzowe
Na początek do garnka wlać dwa i pół do trzech litrów wody dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałki skóry wieprzowe i od czasu zagotowania się wody ze skórami gotować na wolnym ogniu do miękkości skór w międzyczasie zdjąć powstałe szumowiny.
Gdy skóry już są dość miękkie wyjąć je do salaterki i poczekać aż ostygną, ostygnięte pokroić w paski dowolnej grubości.
skóry wieprzowe
W czasie gdy kroimy ostudzone skóry flaki gotowe wołowe czyli obgotowane dokładnie wypłukać przełożyć na durszlak aby ociekły z wody, następnie przełożyć je do wywaru ze skór dodać startą na tarce jarzynowej marchew, suszoną włoszczyznę oraz ziela angielskie i liście laurowe.
Gotować na średnim ogniu do czasu aż skroimy wszystkie skóry wieprzowe. Gdy już skóry razem z flakami wołowymi są miękkie wsypać majeranek i całość gotować na wolnym ogniu do czasu aż pojawi się kożuszek.
flaki wieprzowe
Gdy jest już dokładnie widoczny kożuszek ( widać na dołączonym zdjęciu ), wtedy dodać drobno pokrojony czosnek lub przeciśnięty przez praskę, lekko zagotować.
Po chwili przygotować przyprawę do flaków wsypać obie zamieszać i zagotować po chwili dodać koncentrat pomidorowy i również przez chwilkę zagotować na małym ogniu.
flaki wieprzowe
Gdy już mamy zagotowane flaki wołowe z dodanymi skórkami pokrojonymi i koncentratem, wtedy do całości wkroić świeżą natkę pietruszki ( jeżeli ktoś nie lubi można pominąć ), doprawić do smaku cukrem oraz przyprawa uniwersalną, lekko całość zagotować i zdjąć z ognia.
flaki wieprzowe
Takie flaczki można podawać z chlebem lub bułeczką a jeżeli ktoś lubi można również z ziemniakami decyzja należy do was, my uwielbiamy flaki z bułka lecz ze skór wolimy z chlebem. Jeżeli lubicie na ostro wystarczy przed podaniem w talerzu dosypać pieprzu świeżo zmielonego czarnego ja osobiście pieprzu dodaję dużo bo tak najbardziej lubię.
Skórki wieprzowe mają wiele cennych witamin oraz żelatyny która jest potrzebna dla naszych kości.