Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Flaczki ze skórek wieprzowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Macie dostęp do skór wieprzowych lub hodujecie swoje świnki i nie wiecie co zrobić z tych skór zdjętych na przykład z szynki ? Polecam wam ugotowanie flaków z dodatkiem flaków wołowych oraz koncentratem pomidorowym.

Flaczki ze skórek wieprzowych

Składniki:

Flaczki ze skórek wieprzowych

skóry

  • 1,600 kg skór wieprzowych,
  • 500 g flaki wołowe krojone gotowane,
  • 2 marchewki średnie 170 g,
  • 4 liście laurowe,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny ( mam od mamy ),
  • 2 czubate łyżki majeranku,
  • 3 spore ząbki czosnku,
  • 2 przyprawy do flaków 16 g każda,
  • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 koncentrat pomidorowy 30 % 160 g,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki ( można pominąć ).

Sposób przygotowania:

Flaczki ze skórek wieprzowych

skóry wieprzowe

Flaczki ze skórek wieprzowych.

Na początek do garnka wlać dwa i pół do trzech litrów wody dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałki skóry wieprzowe i od czasu zagotowania się wody ze skórami gotować na wolnym ogniu do miękkości skór w międzyczasie zdjąć powstałe szumowiny.

Gdy skóry już są dość miękkie wyjąć je do salaterki i poczekać aż ostygną, ostygnięte pokroić w paski dowolnej grubości.

skóry wieprzowe

Flaczki ze skórek wieprzowych.

W czasie gdy kroimy ostudzone skóry flaki gotowe wołowe czyli obgotowane dokładnie wypłukać przełożyć na durszlak aby ociekły z wody, następnie przełożyć je do wywaru ze skór dodać startą na tarce jarzynowej marchew, suszoną włoszczyznę oraz ziela angielskie i liście laurowe.

Gotować na średnim ogniu do czasu aż skroimy wszystkie skóry wieprzowe. Gdy już skóry razem z flakami wołowymi są miękkie wsypać majeranek i całość gotować na wolnym ogniu do czasu aż pojawi się kożuszek.

flaki wieprzowe

Flaczki ze skórek wieprzowych.

Gdy jest już dokładnie widoczny kożuszek ( widać na dołączonym zdjęciu ), wtedy dodać drobno pokrojony czosnek lub przeciśnięty przez praskę, lekko zagotować.

Po chwili przygotować przyprawę do flaków wsypać obie zamieszać i zagotować po chwili dodać koncentrat pomidorowy i również przez chwilkę zagotować na małym ogniu.

flaki wieprzowe

Flaczki ze skórek wieprzowych.

Gdy już mamy zagotowane flaki wołowe z dodanymi skórkami pokrojonymi i koncentratem, wtedy do całości wkroić świeżą natkę pietruszki ( jeżeli ktoś nie lubi można pominąć ), doprawić do smaku cukrem oraz przyprawa uniwersalną, lekko całość zagotować i zdjąć z ognia.

flaki wieprzowe

Flaczki ze skórek wieprzowych.

Takie flaczki można podawać z chlebem lub bułeczką a jeżeli ktoś lubi można również z ziemniakami decyzja należy do was, my uwielbiamy flaki z bułka lecz ze skór wolimy z chlebem. Jeżeli lubicie na ostro wystarczy przed podaniem w talerzu dosypać pieprzu świeżo zmielonego czarnego ja osobiście pieprzu dodaję dużo bo tak najbardziej lubię.

Skórki wieprzowe mają wiele cennych witamin oraz żelatyny która jest potrzebna dla naszych kości.