aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Calzone z szynką konserwową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dla wielbicieli pizzy polecam małą odmianę, a mianowicie pizzę w formie pieroga z soczystym lekko ciągnącym się nadzieniem w środku i chrupiącą przypieczoną skórką.

Calzone z szynką konserwową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Calzone z szynką konserwową

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 30 g drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 300 g pieczarek
  • 300 g szynki konserwowej
  • 1 kukurydza konserwowa
  • 250 g sera żółtego
  • 1 żółtko

 

Sposób przygotowania:

Calzone z szynką konserwową
Przygotowania rozpoczynamy od zaczynu drożdżowego: Do miseczki kruszymy drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Całość lekko mieszamy i posypujemy odrobiną mąki. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, oregano i bazylię oraz pieprz, wlewamy olej. Następnie przelewamy rozpuszczone drożdże. Lekko mieszamy łyżką, następnie dokładnie wyrabiamy ciasto na blacie rękoma. Czynność tą wykonujemy przez około 10 minut. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na cienkie koło. Na połowie koła rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy. Na nim układamy pokrojone w plasterki pieczarki (ja miałam mrożone). Na pieczarkach układamy pokrojoną w mniejsze kawałki szynkę konserwową. Na niej odsączoną kukurydzę i na końcu sterty na tarce żółty ser. Nadzienie przykrywamy drugą częścią koła i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta tak jak przy pierogach. Calzone przekładamy na natłuszczony papier do pieczenia na blaszce. W miseczce roztrzepujemy żółtko i smarujemy nim wierzch calzone. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 C na 20 minut. Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym. 
Calzone z szynką konserwową
Do miski wsypujemy mąkę z przyprawami, dodajemy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Calzone z szynką konserwową
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dwa koła. Smarujemy je koncentratem i układamy pieczarki, szynkę, kukurydzę oraz starty ser.
Calzone z szynką konserwową
Brzegi ciasta sklejamy nadając kształt pieroga. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Calzone z szynką konserwową
Calzone wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 20 minut.

Tagi:

sery ser szynka