-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Placek gruszkowo-śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki placek z gruszkami i śliwkami. W sam raz do popołudniowej kawki. Ciasto nie jest duże wiec zniknie podczas pierwszej konsumpcji :)

Placek gruszkowo-śliwkowy Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Placek gruszkowo-śliwkowy

Ciasto:

  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

 

Sposób przygotowania:

Placek gruszkowo-śliwkowy
Margarynę rozpuścić. Wystudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przestudzoną margarynę. 
Śliwki odsączyć z nadmiaru soku. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

 Na wierzch ułożyć naprzemiennie śliwki skórkami do dołu oraz gruszki. Składniki kruszonki zagnieść. Obficie posypać ciasto.

Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. 
Placek gruszkowo-śliwkowy
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Placek gruszkowo-śliwkowy
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Placek gruszkowo-śliwkowy
Na końcu dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę.Dokładnie wymieszać.
Placek gruszkowo-śliwkowy
Ciasto przelać do formy. Na wierzch wyłożyć śliwki i gruszki.
Placek gruszkowo-śliwkowy
Wierzch obficie posypać kruszonką.Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Placek gruszkowo-śliwkowy
Ciasto gotowe po upieczeniu.