jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Połączenie słodkich gruszek z czekoladowym budyniem wychodzi pycha! To wszystko zamknięte w cieście drożdżowym sprawia, że po zjedzeniu jednej drożdżówki sięgamy po następną:).

Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki

CIASTO:

BUDYŃ CZEKOLADOWY:

  • 0,5 litra mleka,
  • 1 budyń czekoladowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 płaska łyżka kakao
  • Około 2 łyżki cukru do smaku (według uznania),

DODATKOWO:

  • Około 6 gruszek

KRUSZONKA:

  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • Około 3 dag margaryny lub masła.

Sposób przygotowania:

Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki

ETAP 1

Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki
Wyrobione ciasto pozostawiamy na około 1 godz do podrośnięcia

Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto. Delikatnie je podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże i tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do podrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta ( poza tłuszczem). Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Następnie dodajemy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze około 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

ETAP 2

Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki
W trakcie jak ciasto rośnie gotujemy budyń

Między czasie gotujemy czekoladowy budyń oraz przygotowujemy gruszki.

ETAP 3

Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki
Na rozwałkowane ciasto wykładamy budyń i owoce

Podrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,7 cm. Na ciasto wykładamy ugotowany, letni budyń. Całość posypujemy pokrojonymi gruszkami.

ETAP 4

Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki
Po nałożeniu na ciasto nadzienia rolujemy je

Z ciasta zwijamy roladę. Gotową tniemy w plastry o grubości około 1,5-2 cm.

ETAP 5

Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki
Pocięte plastry wykładamy na blaszkę

Pocięte przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki posypujemy kruszonką i pieczemy około 20 minut w 180˚C.
BUDYŃ:
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz kakao. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń lekko studzimy.
GRUSZKI:Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszają.