Sposób przygotowania:
Gruszkowo-czekoladowe ślimaczkiETAP 1
Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto. Delikatnie je podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże i tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do podrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta ( poza tłuszczem). Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Następnie dodajemy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze około 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
ETAP 2
Między czasie gotujemy czekoladowy budyń oraz przygotowujemy gruszki.
ETAP 3
Podrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,7 cm. Na ciasto wykładamy ugotowany, letni budyń. Całość posypujemy pokrojonymi gruszkami.
ETAP 4
Z ciasta zwijamy roladę. Gotową tniemy w plastry o grubości około 1,5-2 cm.
ETAP 5
Pocięte przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki posypujemy kruszonką i pieczemy około 20 minut w 180˚C.
BUDYŃ:
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz kakao. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń lekko studzimy.
GRUSZKI:Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszają.