Andźka

Andźka

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Placek gruszkowo - budyniowy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Robię go zaraz gdy zaczyna sie sezon gruszkowy. Połączenie gruszek, kremu budyniowego i kruszonki - wszystko pięknie zapieczone. Pycha!!!

Placek gruszkowo - budyniowy

Składniki:

Placek gruszkowo - budyniowy

 

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 5 jaj
  • 2 szkalnki cukru
  • 20 dag margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej smietany
  • 5 gruszek (można zastapić jabłkami jeśli ktoś woli)
  • cytryna
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • mały słoiczek dżemu brzoskwiniowego (ewentualnie ananasowego lub pomarańczowego)

 

Sposób przygotowania:

Placek gruszkowo - budyniowy
Do miski przesiać mąkę, rozbić żółtka i siekając nożem połączyć z margaryną, proszkiem do pieczenia, połową cukru, cukrem waniliowym i śmietaną. Szybko zagnieść ciasto. Odłożyć. 1/5 ciasta na kruszonkę - do zamrażalnika.
Pozostałe na 30 min. do lodówki.
Następnie rozwałkować i wyłożyć nim prostokąną blachę, wysmarowaną wcześniej tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Rozmarować na nim dżem.
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cystyny, pokroić (ja tnę wzdłuż w ćwiartki lub ósemki) i ułożyć na cieście.
Ugotować budyń (z proszku budyniowego i mleka).
Białka ubić na sztywą pianę z druga połową cukru, połączyć z nieco ostudzonym budyniem. Masą polać owoce.
Zamrożone ciasto zetrzeć tarką na całe ciasto.
Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 50 minut.
Posypać cukrem pudrem.