Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Placek herbaciany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placek idealnie sprawdzający się na niedzielne popołudnie.

Placek herbaciany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek herbaciany

 

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 12,5 dag margaryny
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie rodzynek- 10 dag
  • 3 duże jajka lub 4 małe jajka
  • 3/4 szklanki mocnej herbaty( naparu)
  • 1 mango
  • 3- 4 łyżki stołowe rumu
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny

Sposób przygotowania:

Placek herbaciany
Robiłam już kiedyś podobne ciasto, ale tym razem trochę zmodyfikowałam przepis. Parzymy mocną herbatę. Rodzynki przekładamy do miseczki, zalewamy je rumem i gorącą herbatą. Mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Gdy cukier będzie niewyczuwalny, wówczas dodajemy rozpuszczoną wcześniej i przestudzoną margarynę, następnie mąkę sypiąc po łyżce, później dodajemy miąższ z mango( zmiksowany), następnie skórkę z cytryny. Później dodajemy herbatę, w której moczyły się rodzynki. Rodzynki oprószamy mąką i dodajemy do ciasta na koniec mieszając masę delikatnie łyżką. Nie używamy miksera. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Placek herbaciany
Z mango wyjmujemy miąższ i miksujemy go.
Placek herbaciany
Całe jajkamiksujemy z brązowym cukrem na puszystą masę.
Placek herbaciany
Do masy dodajemy partiami mąkę ciągle miksując.
Placek herbaciany
Na koniec dodajemy do ciasta rodzynki oprószone mąką.