smakosz28

smakosz28

Kuchcik
[Przepisów: 1]

placek janki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

placek ciemny+połowa masy+biszkopt+połowa masy+placek ciemny

placek janki

Składniki:

placek janki

 

  • PLACEK CIEMNY:
  • 20dkg.margaryny
  • 25dkg.cukru pudru
  • c.waniliowy
  • 4jaja
  • 3łyżki kakao płaskie(najlepsze decomoreno)
  • 25dkg.mąki pszennej
  • 1czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2łyżeczki proszku do piecz.płaskie
  • BISZKOPT:
  • 4jaja
  • 3/4szkl.mąki krupczatki+1łyżka zwykłej
  • 3/4szkl cukru zwykłego
  • 1i1/2łyżeczki proszku do piecz.
  • 3łyżki wody
  • MASA:
  • 1cukier wanilinowy
  • 2szkl.mleka
  • 4żółtka
  • 1szkl.cukru zwykłego
  • 3łyżkimąki pszennej
  • 1kostka margaryny

Sposób przygotowania:

placek janki
PLACEK CIEMNY: margarynę miksujemy z cukrami i jajkami a na koniec dodajemy mąkę z kakao i proszkiem.po upieczeniu ostudzony placek przekrawamy na pół BISZKOPT: białka ubijamy z cukrem do ubitej piany dodajemy żółtka roztrzepane z wodą(przegotowaną ostudzoną) nast.mąkę z proszkiem i upiec. MASA: pół szkl.mleka zostawiamy i rozrabiamy w nim mąkę i żółtka.resztę mleka zagotować z cukrami.gdy bedzie się gotować wlać rozrobione mleko, chwilkę pogotować(jak budyń) i odstawić do ostudzenia.zimny budyń połączyć z roztartą margaryną i przekładać placki. Jak przy najbliższej okazji będę go piekła(myślę że na św.wielkanocne) to dodam zdjęcie.