iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Placek jeżynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeżyny możemy zastąpić np. malinami lub jagodami, będzie smakowało równie świetnie. Przepis nie jest pracochłonny.

Placek jeżynowy

Składniki:

Placek jeżynowy

 

  • 5 jajek,
  • 25 dag masła,
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • skórka i sok z cytryny,
  • 4 szklanki jeżyn,
  • 3 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

Placek jeżynowy

ETAP 1:

1/2 szklanki cukru plus cukier waniliowy ucieramy z masłem, dodajemy stopniowo pod jednym żółtku, gdy masa jest klarowna przystępujemy do ubijania na sztywno białek z resztą cukru. Masę porcjami dodajemy do masy żółtkowej, wsypujemy wymieszaną i przesianą mąkę z proszkiem. Następnie dodajemy olej, skórkę i sok cytryny.

Masę wykładamy do średniej blaszki ok. 25 cm długości. Posypujemy 3 szklankami jeżyn. Pieczemy przez 45 minut w temp. 170 stopni.

Po wyjęciu dekorujemy jeżynami i dowolnymi ulubionymi dodatkami (np. wiórki kokosowe, czy cukier puder).