tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Placek Jola (sękacz)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na świetny placek Jola.

Placek Jola (sękacz)

Składniki:

Placek Jola (sękacz)

 

  • 1/2 kg masła
  • 20 jaj
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 kg mąki
  • skórka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Placek Jola (sękacz)
Masło utrzeć na śmietanę dodając po jednym żółtku i po trochu cukru i mąki, dla zapachu dodać skórkę cytrynową. po dokładnym utarci ciasta dodać pianę z 20 białek i ucierać tak długo, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki. Blachę wyłozyć papierem wysmarowanym masłem, rosmarować ciasto jak najcieniej i wstawić do pieca. gdy ciasto się zrumieni, rozsmarować na nim drugą warstwę ciasta. do pieca włożyć cegły (zimne) , na których ustawić blachę z ciastem po to , aby piekło się ono tylko na wierzchu. Postępować tak, aż do wyczerpania ciasta. Warstw takich może być kilkanaście. Gdy przestygnie, wyjąć z blachy i polukrować. tego rodzaju ciasto jest równie samcze jak sękacz.