peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Placek korzenno - jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pulchne korzenne ciasto, w sam raz na zimowy wieczór

Placek korzenno - jabłkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placek korzenno - jabłkowy

 

  • Blaszka 25x25

 

 

  • 150 g brązowego cukru

 

  • 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)

 

  • 3 jaja

 

 

 

  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników

 

  • 3 średnie kwaskowe jabłka (szara reneta)

 

 

  • 35 g płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Placek korzenno - jabłkowy
Jabłka myjemy, obieramy, i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużym naczyniu ucieramy na puszystą masę margarynę razem z cukrami. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym jajku. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą - mieszamy. Do ciasta dodajemy lekko odciśnięte starte jabłka i dwie łyżki soku - delikatnie mieszamy. Ciasto wyjdzie półpłynne. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy płatki migdałowe i wylewamy ciasto, wierzch wygładzamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut (do suchego patyczka). Zostawiamy jeszcze 5 minut w zamkniętym, ale wyłączonym piekarniku po czym wyjmujemy i studzimy.
Placek korzenno - jabłkowy
Placek korzenno - jabłkowy - przed pieczeniem
Placek korzenno - jabłkowy
Placek korzenno - jabłkowy - po upieczeniu