oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Placek makowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gorący placek oblać lukrem i pozostawić do wystudzenia.

Placek makowy.

Składniki:

Placek makowy.

 

  • 5 szt jaj
  • 25 dag maku
  • 15 dag cukru
  • 1/2 szt cytryna
  • 5 dag wyłuskanych orzechów
  • 2 opakowanie wafle

Sposób przygotowania:

Placek makowy.
Mak namoczyć we wrzącej wodzie na 1 godz., odcedzić i trzykrotnie zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem, z białek ubić pianę. Do utartych żółtek dodać zmielony mak, pianę, posiekane orzechy oraz skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Wszystko ostrożnie wymieszać i wyłożyć na wafel ułożony na blasze. Piec ok. 45 minut przez 175 stopni C.

Tagi:

mak placek