Sposób przygotowania:
Placek po japońsku z jabłkami i makiem
Jabłka do ciast i placków mogą być słodkie i twarde jak i miękkie, ja wybieram kosztele, bo przyjemnie trzeszczą w zębach. Toteż owoce opłukać, przekroić na ćwiartki i wyciąć z nich gniazda nasiene oraz obrać ze skórki.
Margarynę z miksować z niepełną szklanką cukru, cukru waniliowego i stopniowo podczas miksowania dodawać po jednym jajku, by masa się nie zważyła, po za tym dodać aromat rumowy lub cytrynowy, szklankę mleka lub śmietanki, szklankę maku niebieskiego oraz jakiś barwnik spożywczy, np. karoten lub łyżkę kakao. Zmiksować wszystko i wyłączyć na 10 min. robot kuchenny, w tym czasie odmierzyć makę z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy.
Gdy robot nieco ostygł, ponownie włączyć i zmiksować całość. Blachę prostokątną lub formę cwibakową natłuścić i wysypać kaszką manną, a piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Ćwiartki jabłka ułozyć na dnie formy lub wmieszać do ciasta łyżką i wylać masę na dno formy oraz wstawić do gorącego piekarnika. Piec z ok. 45-50 min.
Po sprawdzeniu patykiem, czy ciasto się upiekło wyjąć je i wystudzić, a potem wybić na talerz płaski. Pokroić i jeść.
Margarynę z miksować z niepełną szklanką cukru, cukru waniliowego i stopniowo podczas miksowania dodawać po jednym jajku, by masa się nie zważyła, po za tym dodać aromat rumowy lub cytrynowy, szklankę mleka lub śmietanki, szklankę maku niebieskiego oraz jakiś barwnik spożywczy, np. karoten lub łyżkę kakao. Zmiksować wszystko i wyłączyć na 10 min. robot kuchenny, w tym czasie odmierzyć makę z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy.
Gdy robot nieco ostygł, ponownie włączyć i zmiksować całość. Blachę prostokątną lub formę cwibakową natłuścić i wysypać kaszką manną, a piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Ćwiartki jabłka ułozyć na dnie formy lub wmieszać do ciasta łyżką i wylać masę na dno formy oraz wstawić do gorącego piekarnika. Piec z ok. 45-50 min.
Po sprawdzeniu patykiem, czy ciasto się upiekło wyjąć je i wystudzić, a potem wybić na talerz płaski. Pokroić i jeść.
pieczenie