Sposób przygotowania:
Świąteczny placek makowy
Na matę do pieczenia wsypuje mąkę przesiana mąkę , dodaję cukier , wbijam jajo i siekam margarynę. Zagniatam szybko ciasto , zawijam w folię aluminiową i wkładam do lodówki na 30 minut. Do tortownicy wkładam papier do pieczenia na spód i boki. Obklejam ciastem teraz formę dno i boki nakłuwam widelcem . Wkładam do zamrażalnika . Jaja ubiłam na puch i dodałam masę makową oraz kaszę. Masę przełożyłam do formy ze schłodzonym spodem. Wstawiłam do pieca i piekłam 50 minut w 180 stopniach. Resztę ciasta które mi zostało rozwałkowałam wycięłam gwiazdki i położyłam je na masę makową 7 minut przed zakończeniem pieczenia . Były upieczone i jaśniutkie takie jakie chciałam . Dopiero na drugi dzień pokroiłam ciasto , miałam pewność , że się nie rozpadnie . Skorzystałam z przepisu Kasi www.mojeciasto.pl/swiateczny-placek-makowy-12094/
OktawiaG