bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Kruchy placek z makiem i masą orzechową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto makowe, które w połączeniu z masą orzechową daje bardzo smaczny efekt końcowy. Idealne na Boże Narodzenie.

Kruchy placek z makiem i masą orzechową

Składniki:

Kruchy placek z makiem i masą orzechową

Ciasto:

Masa orzechowa:

Dodatkowo:

  • marmolada jabłkowa
  • 1 puszka masy makowej (dowolne dodatki do masy)

Sposób przygotowania:

Kruchy placek z makiem i masą orzechową

ETAP 1:

Kruchy placek z makiem i masą orzechową
Jedną część rozwałkowujemy na formę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23x38 cm i pieczemy na złoty kolor.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia oraz żółtka gotowane przetarte przez sitko i zagniatamy ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części . Jedną część rozwałkowujemy na formę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23x38 cm i pieczemy na złoty kolor.

ETAP 2:

Kruchy placek z makiem i masą orzechową
Drugą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i smarujemy marmoladą jabłkową.

Drugą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i smarujemy marmoladą jabłkową.

ETAP 3:

Kruchy placek z makiem i masą orzechową
Masę makową wykładamy na placek kruchy posmarowany marmoladą jabłkową , rozsmarowujemy i pieczemy około 45-50 minut w temp 180 stopni.

Masę makową wykładamy z puszki, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy różne dodatki np: cukier puder, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, olejek migdałowy, rodzynki, albo co kto jeszcze lubi.

Masę makową wykładamy na placek kruchy posmarowany marmoladą jabłkową , rozsmarowujemy i pieczemy około 45-50 minut w temp 180 stopni.

Masa orzechowa

Kruchy placek z makiem i masą orzechową
Ucieramy 15 dkg margaryny i łączymy z zimnymi orzechami.

Do garnka dajemy zmielone orzechy włoskie, pół szklanki cukru i łyżkę masła i zalewamy mlekiem tyle aby przykryło orzechy.

Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia do wystudzenia. Ucieramy 15 dkg margaryny i łączymy z zimnymi orzechami.

Masę wykładamy na wystudzony placek z makiem.

ETAP 5:

Kruchy placek z makiem i masą orzechową
Na masę dajemy placek kruchy. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą albo lukrem.

Na masę dajemy placek kruchy. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą albo lukrem.

ETAP 6:

Kruchy placek z makiem i masą orzechową

Ja posypałam placek cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto orzechy