Sposób przygotowania:
Kruchy placek z makiem i masą orzechowąETAP 1:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia oraz żółtka gotowane przetarte przez sitko i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części . Jedną część rozwałkowujemy na formę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23x38 cm i pieczemy na złoty kolor.
ETAP 2:
Drugą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i smarujemy marmoladą jabłkową.
ETAP 3:
Masę makową wykładamy z puszki, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy różne dodatki np: cukier puder, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, olejek migdałowy, rodzynki, albo co kto jeszcze lubi.
Masę makową wykładamy na placek kruchy posmarowany marmoladą jabłkową , rozsmarowujemy i pieczemy około 45-50 minut w temp 180 stopni.
Masa orzechowa
Do garnka dajemy zmielone orzechy włoskie, pół szklanki cukru i łyżkę masła i zalewamy mlekiem tyle aby przykryło orzechy.
Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia do wystudzenia. Ucieramy 15 dkg margaryny i łączymy z zimnymi orzechami.
Masę wykładamy na wystudzony placek z makiem.
ETAP 5:
Na masę dajemy placek kruchy. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą albo lukrem.
ETAP 6:
Ja posypałam placek cukrem pudrem.
SylaUla
bietka
SylaUla bardzo dziękuję, masz rację będzie się idealnie prezentował na świątecznym stole :)