Sposób przygotowania:
Placek brzoskwiniowy z makiem
Świeże brzoskwinie opłukać, przekroić na połówki i wypestkować, a jeśli są z puszki, to odsączyć na sitku i pokroić na paski.
Margarynę utrzeć z cukrem lub zmiksować w mikserze planetarnym lub zwykłym ręcznym w garnku. Następnie wbijać po jednym jajku i miksować zarazem, potem dodać cukier waniliowy, aromat rumowy lub waniliowy, szklankę śmietanki i szklankę maku. Zrobić przerwę na 10 min. w miksowaniu i odmierzyć mąkę szklankami i wsypać do masy wraz proszkiem do pieczenia. Zmiksować na większych obrotach całość i wyłączyć mikser, a mieszadła odkręcić,a pokrojone w paski lub w kawałki brzoskwinie dodać do środka i wymieszać ale już łyżką lub gumową łopatką kuchenną i wlać na spód natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy.
Tę zaś wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec z ok. 50 min. Pod koniec pieczenia wbić w ciasto długi patyk,by zobaczyć, czy ciasto się upiekło. Jeśli będzie suchy, to wyjąć blachę z ciastem i po ostudzeniu kroić i przełożyć na talerzyki.
Margarynę utrzeć z cukrem lub zmiksować w mikserze planetarnym lub zwykłym ręcznym w garnku. Następnie wbijać po jednym jajku i miksować zarazem, potem dodać cukier waniliowy, aromat rumowy lub waniliowy, szklankę śmietanki i szklankę maku. Zrobić przerwę na 10 min. w miksowaniu i odmierzyć mąkę szklankami i wsypać do masy wraz proszkiem do pieczenia. Zmiksować na większych obrotach całość i wyłączyć mikser, a mieszadła odkręcić,a pokrojone w paski lub w kawałki brzoskwinie dodać do środka i wymieszać ale już łyżką lub gumową łopatką kuchenną i wlać na spód natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy.
Tę zaś wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec z ok. 50 min. Pod koniec pieczenia wbić w ciasto długi patyk,by zobaczyć, czy ciasto się upiekło. Jeśli będzie suchy, to wyjąć blachę z ciastem i po ostudzeniu kroić i przełożyć na talerzyki.
pieczenie