migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kruchy placek makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Nie przepadam za bardzo za ciastami z dużą ilością maku ale moi domownicy lubia więc zawsze coś im upiekę. Tym razem znalazłam bardzo fajny i prosty placek z gotową masą makową z dodatkiem brzoskwiń.

Kruchy placek makowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kruchy placek makowy

kruche ciasto

masa

Sposób przygotowania:

Kruchy placek makowy
Przygotować kruche ciasto.

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i zagnieść ciasto. Dno tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ok 1/5 ciasta odłożyć do lodówki a resztą ciasta wylepić dno tortownicy.

Przygotować masę makową.

Jajka zmiksować z cukrem, ja ten cukier pominęłam bo gotowa masa makowa jest bardzo słodka i ciasto jest wystarczajaco słodkie. Następnie dodać masę makową z puszki i kaszę mannę. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Gotową masę wyłożyć na ciasto w tortownicy, ładnie wyrównać.

Na masie ułożyć osączone i pokrojone na kwałki brzoskwinie, lekko wciskając w masę. Na wierzch zetrzeć ciasto, które wcześniej schowaliśmy do lodówki. Tortownicę wstawić do piekranika nagrzanego na 175 C i piec ok 50 minut,funkcja góra-dół.

Po wystudzeniu jeszcze lekko posypać cukrem pudrem.
Kruchy placek makowy
Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i zagnieść ciasto.
Kruchy placek makowy
Dno tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ok 1/5 ciasta odłożyć do lodówki
Kruchy placek makowy
Przygotować masę makową. Jajka zmiksować z cukrem, ja ten cukier pominęłam bo gotowa masa makowa jest bardzo słodka
Kruchy placek makowy
Gotową masę wyłożyć na ciasto w tortownicy, ładnie wyrównać. Na masie ułożyć osączone i pokrojone na kawałki brzoskwinie
Kruchy placek makowy
Placek w przekroju

Tagi:

placek