marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placek miętowo-malinowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Placki mogą być podawane z kremem lub masą lub z dodatkami bakaliowymi.Ten jednak będzie przełożony delikatną masą serową z dodatkiem owoców i mięty.

Placek miętowo-malinowy

Składniki:

Placek miętowo-malinowy

 

  • 5 jaj,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 120 g.masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do formy,
  • arkusz pergaminu do formy.
  • Masa:
  • 500 g.serka mascarpone,
  • 1/4 szklanki syropu miętowego,
  • 60 g.mrożonych malin lub konfitury malinowej,
  • 1/4 szklanki naparu herbacianego do nasączania.

Sposób przygotowania:

Placek miętowo-malinowy
Masło lub margarynę zmiksować z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku ,a następnie dodać cukier waniliowy i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksować ponownie całość, a masę wylać do natłuszczonej i wyłożonej kółkiem pergaminu tortownicy. Piec 35 min. w temp.ok. 175 st. C. Wyjąć i wystudzić, a następnie przekroić na wpół długim i płaskim nożem i nawilżyć spody wystudzonym naparem herbacianym. Wymieszać serek mascarpone z syropem miętowym, a rozmrożone maliny lub konfiturę malinową rozsmarować na nasączonych spodach placka i przełożyć masą serowo-miętową, którą nakryć wierzchnim spodem ciasta. Można udekorować wierzch resztą malin i listkami świeżej mięty jak się je ma pod ręką.

Tagi:

placek