reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto miętowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wypróbowałam już ciasto z miętą suszoną i z masą z miętusów i choć rzadko go robię to ten przepis zdecydowanie z nimi wygrywa.

Ciasto miętowe

Składniki:

Ciasto miętowe

 

  • 5 jaj

 

  • 1 1/2 szklanki cukru

 

  • 3 szklanki mąki minus 2 łyżki

 

 

  • 1 szklanka oleju

 

  • 1 szklanka wody

 

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa:

 

  • 250 g pastylek miętowych w czekoladzie

 

 

  • 1/2 litra śmietanki 30 lub 36 %

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • czekolada do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto miętowe
Ciasto Jajka ubijamy ubijamy z cukrem tak długo, aż masa stanie się puszysta i zbieleje. Mąkę ( odejmujemy 2 łyżki mąki!!) przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo i na przemian dodajemy do jajek mąkę, wodę i olej- bardzo delikatnie mieszamy! Wylewamy ciasto do nasmarowanej blaszki( dół i boki) wkłdamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Koniecznie sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest suche. Studzimy. Krem Pastylki wkładamy do mleka i podgrzewając ciągle mieszamy , aż do rozpuszczenia. Studzimy. Śmietanę ubijamy pod koniec dodajemy fixy i masę miętową- bardzo delikatnie, acz dokładnie mieszamy. Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy przekładamy połową masy, przykrywamy drugim- smarujemy resztą masy, a górę posypujemy startą czekoladą.

Tagi:

czekolada