iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Miętowo-czekoladowe ciasto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto będzie smakowało wszystkim którzy lubią połączenie czekolady z miętą, a dodatkowo fajnie wygląda.

Miętowo-czekoladowe ciasto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Miętowo-czekoladowe ciasto

 

  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 1/2 szklanki napoju jabłko-mięta
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 1/2 opakowania czekoladowych kropelek
  • kilka kropli zielonego barwnika
  • dodatkowo:
  • aromat miętowy
  • biała czekolada około 10 dag + 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Miętowo-czekoladowe ciasto
Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać na zmianę po jednym jajku oraz porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i napój. Utarte ciasto jest dosyć gęste pod koniec ucierania dodać zielony barwnik spożywczy w ilości która nada ciastu odpowiedni kolor. Do gotowego ciasta dodać czekoladowe kropelki i wymieszać delikatnie łyżką.Długą foremkę do keksa wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem, piec w temp. 180 st około 60 minut lub do uzyskania suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto po wierzchu skropić kilkoma kroplami aromatu miętowego mi wystarczyło 7 kropli i ciasto pięknie pachnie miętą, następnie polać rozpuszczoną białą czekoladą wymieszaną z mlekiem i ozdobić posypką ja użyłam zielonego opłatka, odstawić do zastygnięcia czekolady.
Miętowo-czekoladowe ciasto
Do utartego ciasta dodać czekoladowe kropelki
Miętowo-czekoladowe ciasto
Do foremki przełozyć utarte ciasto i upiec
Miętowo-czekoladowe ciasto
Po wierzchu ciasto polać polewą czekoladową