blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Placek migdałowego króla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetne cisto na niedzielne popołudnie

Placek migdałowego króla

Składniki:

Placek migdałowego króla

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek,
  • 3/4 kostki masła roślinnego lub margaryny,
  • 11/3 szklanki cukru,
  • torebka cukru waniliowego (1,6 dag),
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oleju sojowego lub oliwy,
  • 10 dag rodzynek,
  • 10 dag fig,
  • 5 dag łuskanych orzechów włoskich,
  • 1migdał; do przygotowania formy:
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Placek migdałowego króla
Rodzynki i figi zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia. Następnie odcedzić je, osączyć i figi drobno pokroić. Orzechy posiekać. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Oddzielić białka od żółtek. W rondelku rozpuścić masło, dodać olej, cukier i 1/3 szklanki wody, lekko podgrzać, stale mieszając. Masę ostudzić i utrzeć z żółtkami. Następnie wmieszać partiami mąkę. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Włożyć migdał i wymieszać ciasto. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć bakalie i orzechy. Piec 60 min w temperaturze 180°C (w czasie pieczenia bakalie zanurzą się w cieście). Upieczone ciasto ostudzić i pokroić na kawałki.