sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Scarcelle przygotowuje się podczas Wielkiego Tygodnia i obdarowuje nimi „ na szczęście” bliskich, a szczególnie dzieci. Mogą mieć różne formy: owalną- przypominającą zaplecioną koronę, lub podłużną- formę warkocza.

Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka

 

  • Składniki na 2 blaszki scarcelle:

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mączki z mielonych migdałów
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 200 g masła( z lodówki)
  • 120 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

  • do dekoracji:
  • kolorowa posypka
  • rozmącone białko
  • 3 jajka ugotowane na pół twardo

 

Sposób przygotowania:

Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka
Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Małe porcje ciasta wałkujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm i wykrawamy ciastka. Jeśli ciastko chcemy ozdobić jajkiem, pamiętajmy, aby było odpowiednio duże. Gołębice, dzwoneczek i zajączka zrobiłam posługując się formą wyciętą z brystolu, którą następnie przyłożyłam do ciasta i okroiłam. Pozostałe, mniejsze ciastka wykroiłam zwykłymi foremkami. Ciastka układamy na papierze do pieczenia. Na środku kładziemy ugotowane na pół jajko( razem ze skorupką), przmocowujemy dwoma paskami ciasta, paski można przykleić białkiem. Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy posypką. Pieczemy 15 minut w 180°. Analogicznie postępujemy z małymi ciasteczkami.
Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka
Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h.
Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka
Małe porcje ciasta wałkujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm i wykrawamy ciastka.
Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka
Na środku kładziemy ugotowane na pół jajko( razem ze skorupką), przmocowujemy dwoma paskami ciasta, paski można przykleić białkiem.
Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka
Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy posypką. Pieczemy 15 minut w 180°.