Sposób przygotowania:
Placek naleśnikowy z jabłkiem
Jabłka obierz, podziel na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i pokrój na cienkie cząstki. Skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Wymieszaj składniki ciasta: mąkę, mleko, jajka, cukier, sól. Na patelni roztop łyżkę masła, dodaj łyżkę cukru i zrumień na złotobrązowo. Czwartą część jabłek ułóż wachlarzowato na patelni i krótko podrumień. Dolej 1/4 część ciasta i smaż 2 minuty. Przykryj patelnię pokrywką i odwróć do góry dnem - placek opadnie na pokrywkę. Zsuń placek z pokrywki na patelnię - teraz placek usmaży się z drugiej strony. Smaż 2 minuty i przełóż na talerz. Roztop masło na następny placek i usmaż kolejne trzy placki. Gotowe placki posyp cukrem pudrem i cynamonem.