Sposób przygotowania:
Placek orzechowyETAP 1:
Z drożdży, mleka i cukru zrobić rozczyn i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Z mąki, masła, żółtek i rozczynu zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.
ETAP 2:
Piana: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier , na koniec dajemy orzechy i lekko mieszamy. Pianę dzielimy na dwie równe części.
ETAP 3:
Jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm. Na placek dajemy połowę piany z orzechami i rozsmarowujemy.
ETAP 4:
Następnie rozwałkowujemy drugi placek, dajemy na pianę z orzechami smarujemy pozostałą pianą i na wierzch rozwałkowujemy trzeci placek.
ETAP 5:
Placek pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.
ETAP 6:
Po upieczeniu i wystudzeniu placek posypujemy cukrem pudrem.