bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Placek orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne kruche ciasto z orzechami, którego już nie trzeba po upieczeniu przekładać masą. Idealne nawet na upalne dni.

Placek orzechowy

Składniki:

Placek orzechowy

Ciasto:

Masa orzechowa:

Sposób przygotowania:

Placek orzechowy

ETAP 1:

Placek orzechowy
Gotowe ciasto dzielimy na tezy równe części.

Z drożdży, mleka i cukru zrobić rozczyn i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Z mąki, masła, żółtek i rozczynu zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.

ETAP 2:

Placek orzechowy
Ubitą pianę z orzechami pianę dzielimy na dwie równe części.

Piana: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier , na koniec dajemy orzechy i lekko mieszamy. Pianę dzielimy na dwie równe części.

ETAP 3:

Placek orzechowy
Na placek dajemy połowę piany z orzechami i rozsmarowujemy.

Jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm. Na placek dajemy połowę piany z orzechami i rozsmarowujemy.

ETAP 4:

Placek orzechowy
na wierzch rozwałkowujemy trzeci placek.

Następnie rozwałkowujemy drugi placek, dajemy na pianę z orzechami smarujemy pozostałą pianą i na wierzch rozwałkowujemy trzeci placek.

ETAP 5:

Placek orzechowy
Placek pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

Placek pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

ETAP 6:

Placek orzechowy
Po upieczeniu i wystudzeniu placek posypujemy cukrem pudrem.

Po upieczeniu i wystudzeniu placek posypujemy cukrem pudrem.