Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Placek orzechowy w cieście półfrancuskim

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny placek orzechowy w lekkim cieście półfrancuskim

Placek orzechowy w cieście półfrancuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek orzechowy w cieście półfrancuskim

 

Sposób przygotowania:

Placek orzechowy w cieście półfrancuskim
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy 3 żółtka i wodę. Całość ponownie siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Jedną część wałkujemy i wykładamy na posmarowaną blachę. Następnie żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywna pianę. Masę żółtkową łączymy z pianą z białek, mieszamy drewnianą łyżką i na koniec dodajemy mielone orzechy włoskie i ponownie mieszamy. Masę równomiernie wykładamy na ciasto. Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy nim masę orzechową. Pieczemy w całości około 35-45 minut w temperaturze 185 stopni.
Placek orzechowy w cieście półfrancuskim
Mąkę siekamy dokładnie z masłem i dodajemy żółtka z wodą.
Placek orzechowy w cieście półfrancuskim
Do utartych żółtek z cukrem dodajemy ubitą pianę z białek.
Placek orzechowy w cieście półfrancuskim
Obie masy mieszamy ze sobą i wsypujemy mielone orzechy włoskie.
Placek orzechowy w cieście półfrancuskim
Gotową masę orzechową wykładamy równomiernie na ciasto w blasze.