Placek piernikowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Margarynę roztopić na ogniu i ostudzić.Dodać do margaryny wszystkie pozostałe składniki i wymieszać ręcznie lub mikserem.

Placek piernikowy

Składniki:

Placek piernikowy

 

  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 paczka przyprawy do pierników
  • 1 całe jajko

Sposób przygotowania:

Placek piernikowy
Margarynę roztopić na ogniu i ostudzić.Dodać do margaryny wszystkie pozostałe składniki i wymieszać ręcznie lub mikserem. Wylać ciasto na formę do pieczenia i piec w temp. 180stopni ok. 1 godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu można ciasto przekroić i przełożyć dżemem lub powidłami a na wierzchu polać polewą czekoladową.