Agusia74

Agusia74

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 76]

Placek węgierski

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ot takie zwyczajne ciasto.

Placek węgierski

Składniki:

Placek węgierski

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 margaryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy 2 torebki
  • ponadto
  • bakalie,wiśnie,kakao
  • Piana:
  • 4 białka
  • szklanka cukru
  • kisiel (dowolny smak)

Sposób przygotowania:

Placek węgierski
Z podanych składników zarobić ciasto na solnicy i podzielić na 3 części.Do jednej części dodać 2 łyżki kakao.Włożyc dwie częśći do lodówki. Jedną część rozwałkować i dać do formy.Ciasto posmarować powidłami na to dać bakalie (orzechy,rodzynki,wiśnie,migdały,,,)Na bakalie zetrzeć ciasto z kakao. Na to dajemy pianę. Na piane zetrzeć ciasto jasne .Całość piec w temp ok 180 stopni przez 40 minut