dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Placek z czarną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ucierane ciasto z dodatkiem czarnej porzeczki. Czarną porzeczkę można zastąpić innymi, ulubionymi owocami.

Placek z czarną porzeczką

Składniki:

Placek z czarną porzeczką

Ciasto:

Sposób przygotowania:

Placek z czarną porzeczką

Pierwszy etap:

Placek z czarną porzeczką
Do utartej margaryny dodajemy przesianę mąki.

Oddzielamy żółtka od białek. Miękko margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Następnie do masy dodajemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

Drugi etap:

Placek z czarną porzeczką
Do ciasta dodajemy ubitą na sztywną pianę z białek.

Do ciasta wlewamy mleko i aromat. Mieszamy. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Trzeci etap:

Placek z czarną porzeczką
Oczyszczone porzeczki układamy na cieście.

Porzeczki oczyszczamy i płuczemy. Osuszamy na sicie. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut.
Smacznego!