Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 381]

Placek z krakersami (a' la 3bit)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Połączenie biszkoptu z masą budyniową, śmietanową i słodkim kajmakiem, przełamane słonym smakiem krakersów.

Placek z krakersami (a' la 3bit)

Składniki:

Placek z krakersami (a' la 3bit)

Biszkopt:

Masa budyniowa:

Masa śmietanowa:

  • 0,5 l śmietany 36 %
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 fixy do ubijania śmietany
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka gorącej wody

Dodatkowo:

  • ok. 200 g herbatników szkolnych
  • ok. 200 g słonych krakersów (bez dodatków)
  • masa kajmakowa w puszce
  • czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

Placek z krakersami (a' la 3bit)
Biszkopt:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a na końcu po łyżce przesiane mąki. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x35). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C (do suchego patyczka). Ostudzić.

Masa budyniowa:

W 2 szklankach mleka zagotować cukier i cukier waniliowym. W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąki i budyń. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do powstania gęstego kremu. Ostudzić. Utrzeć palmę, połączyć z budyniem.

Masa śmietanowa:

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem na puch, miksując połączyć z tężejącą galaretką. (Masę wylać od razu po przygotowaniu na wierzch ciasta, wyrównać).

Masę kajmakowa lepiej się rozprowadzi, jeśli przed przełożeniem zanurzymy puszkę na kilka minut w ciepłej wodzie.

Kolejność przełożenia:

biszkopt (spód) - masa budyniowa - herbatniki - masa kajmakowa - krakersy - masa śmietanowa - starta czekolada

Ciasto wstawić do lodówki do pełnego stężenia.