Sposób przygotowania:
Placek z krakersami (a' la 3bit)
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a na końcu po łyżce przesiane mąki. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x35). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C (do suchego patyczka). Ostudzić.
Masa budyniowa:
W 2 szklankach mleka zagotować cukier i cukier waniliowym. W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąki i budyń. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do powstania gęstego kremu. Ostudzić. Utrzeć palmę, połączyć z budyniem.
Masa śmietanowa:
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem na puch, miksując połączyć z tężejącą galaretką. (Masę wylać od razu po przygotowaniu na wierzch ciasta, wyrównać).
Masę kajmakowa lepiej się rozprowadzi, jeśli przed przełożeniem zanurzymy puszkę na kilka minut w ciepłej wodzie.
Kolejność przełożenia:
biszkopt (spód) - masa budyniowa - herbatniki - masa kajmakowa - krakersy - masa śmietanowa - starta czekolada
Ciasto wstawić do lodówki do pełnego stężenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a na końcu po łyżce przesiane mąki. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x35). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C (do suchego patyczka). Ostudzić.
Masa budyniowa:
W 2 szklankach mleka zagotować cukier i cukier waniliowym. W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąki i budyń. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do powstania gęstego kremu. Ostudzić. Utrzeć palmę, połączyć z budyniem.
Masa śmietanowa:
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem na puch, miksując połączyć z tężejącą galaretką. (Masę wylać od razu po przygotowaniu na wierzch ciasta, wyrównać).
Masę kajmakowa lepiej się rozprowadzi, jeśli przed przełożeniem zanurzymy puszkę na kilka minut w ciepłej wodzie.
Kolejność przełożenia:
biszkopt (spód) - masa budyniowa - herbatniki - masa kajmakowa - krakersy - masa śmietanowa - starta czekolada
Ciasto wstawić do lodówki do pełnego stężenia.
biedroneczki