Sposób przygotowania:
Placek ze sliwkami i ajerkoniakiem
Zoltka oddzielic od bialek. Maslo utrzec z zoltkami i cukrem pudrem na puszysta mase. Make, proszek do pieczenia i make ziemniaczana wymieszac razem i na przemian z ajerkoniakiem dodawac do masy jajecznej. Bialka ubic na sztywna piane i dodac do ciasta.
Sliwki podzielic na polowki. Ciasto wylac do natluszczonej tortownicy (28 cm) i ulozyc pod skosem polowki sliwek.
Placek piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Po przestudzeniu mozna posypac cukrem pudrem.
Sliwki podzielic na polowki. Ciasto wylac do natluszczonej tortownicy (28 cm) i ulozyc pod skosem polowki sliwek.
Placek piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Po przestudzeniu mozna posypac cukrem pudrem.
czarnakawa